Sosyal Medya

Coğrafyamız

Mesut Barzani: Sykes – Picot sona erdi, itiraf edin

Mesut Barzani, Bağdat’taki merkezi yönetime “Ortaklık başarılı olmazsa iyi kardeş ve iyi komşu olalım” çağrısında bulundu. 100 yılık yanlış ve felaketin tekrarlanmasında ısrar edilmemesi gerektiğini söyleyen Barzani, "Sykes–Picot sona erdi. Şimdi ortaya çıkan gerçek itiraf edilmeli” dedi.



Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) BaÅŸkanı Mesud Barzani, Sykes - Picot AnlaÅŸması’nın 100’üncü yıldönümünde bir mesaj yayımladı. Erbil ile BaÄŸdat arasında sorunların çözümü adına ciddi bir diyalog baÅŸlatılması gerektiÄŸine vurgu yapan Barzani, “Bölge halkının görüşü ve demografi gözönünde bulunrulmadan 100 yıl önce yapılan anlaÅŸma Kürt milleti baÅŸta olmak üzere bölgedeki milletlere büyük bir zulüm yapıldı” dedi.

Sykes - Picot AnlaÅŸması’nı "felaket" olarak niteleyen Barzani, bölgedeki Kürt gerçeÄŸinin gözardı edildiÄŸini ve halkın büyük zulümlere maruz kaldığını hatırlattı. Rûdaw'daki açıklamasında, geride kalan yıllarda AraplaÅŸtırma, savaÅŸ, tahribat ve soykırımın Kürtlerin payına düştüğünü ifade edeen BaÅŸkan Barzani, siyasi tarafların sorumluluk almaktan kaçtığını belirterek, "Millet kararını verecektir” ifadesini kullandı.

'IRAK ZATEN BÖLÜNDÜ'
 
Halihazırda Irak’ın mezhep çizgileriyle zaten fiili olarak bölündüğü belirtililen Barzani,  “Bölgede ve özellikle Irak’ta grupları zorla birarada yaÅŸatmayı amaçlayan anlaÅŸmadan sonra istikrar ve barış hiç yaÅŸanmadı. Irak, Suriye ve birçok ülkede IŞİD’le birlikte yeni sınırlar çizilmiÅŸtir. 100 yıl önce silah zoruyla istikrar saÄŸlanmaya çalışılan ve baÅŸarılı olunamayan bölge ve Irak’ın üst düzey yetkilileri bundan sorumludur.” dedi.

Iraklılar’ın daha fazla savaÅŸ, ihtilaf ve ÅŸiddete dayanamayacağını söyleyen Barzani, "BaÅŸka savaÅŸ ve felaketlerin önlenmesi amacıyla Sykes - Picot’un gözden geçirilmesi gerek. 100 yılık yanlış ve felaketin tekrarlanmasında ısrar edilmemeli. Uluslararası toplum ve bölge ülkeleri, yaÅŸananlara son verilmesi için, Iraklılar’ın doÄŸasına, iradesine ve arzusuna baÅŸvurulması gerektiÄŸi gerçeÄŸini artık anlamalı. Bunlar temel alınarak hayatları ve siyasi gelecekleri hakkında karar verilmeli.” diye konuÅŸtu.
 
'SKYES-PICOT SONA ERDÄ°'
 
Bölgedeki diÄŸer Kürt guruplarıyla ilgili olarak da açıklamada bulunan Barzani, “Her parçanın kendine has durumu var. Bu yüzden Kürt sorunu diÄŸer parçalarda barış ve diyalog içinde, o parçanın özellikleri gözönünde bulundurularak çözülmeli. VatandaÅŸlık kavramının oluÅŸmadı, artık sınır ve egemenlik bir anlam ifade etmiyor.  Sykes – Picot sona erdi.  Åžimdi ortaya çıkan gerçek itiraf edilmeli”  ifadeleri kullanıldı.
 
Uluslararası topluma çaÄŸrıda bulunulan açıklamada  “Irak halkının acılarının devam etmesinde ısrar etmek yerine, bölge için gerçekçi bir çözüm düşünmeleri lazım. Aksi halde savaÅŸ, ÅŸiddet ve felaket devam edecek, barış ve uluslararası güvenliÄŸe tehdit ortadan kalkmayacak. Mevcut zor durum, geçmiÅŸ deneyimlerin tekrarlanmaması ve felaketlerin önüne geçilmesi için hepimiz için fırsat sayılır.” denildi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.